CHIMIOTERAPIEONCOLOGIE

Despre chimioterapie – pe scurt

Începerea tratamentului – Ce este chimioterapia?

Este folosită de rutină în tratamentul cancerului încă din anii ’50. In ciuda dezvoltării medicale, din ultima perioada şi a apariţiei unor noi medicamente mult mai selective, primele citostatice se mai folosesc şi astăzi cu success, fiind baza unor numeroase scheme de tratament pentru cancerul de san, de colon, de pancreas samd.

Foarte cunoscute si sub denumirea de citostatice – sunt medicamente care prin diverse mecanisme acţionează la nivelul celulelor cu o rată de diviziune rapidă, distrugându-le. Celulele maligne nu sunt singurele celule care au un astfel de mod rapid de multiplicare. Susceptibile la actiunea citostaticelor sunt și globulele albe, globulele roșii sau trombocitele din sânge, celulele de la nivelul foliculului pilos, celule de la nivelul mucoaselor ş.a.m.d. Acţiunea citostaticelor asupra celulelor sănătoase se traduce prin efectele adverse secundare administrării chimioterapiei. Cele mai multe dintre acestea vor fi însă prevenite de medicul dumneavoastră oncolog și veți fi sfătuit, odată cu administrarea fiecărei cure, cum să le faceţi faţă mai ușor.

Pentru pacienți, rostirea cuvântului “chimioterapie” naşte teamă şi anxietate înainte de a-i duce cu gândul la vindecare şi sănătate – mai ales din cauza efectelor adverse. Nu va temeti ! Efectele adverde încep să ţină însă de istoria medicinii – astăzi, oncologii au armele necesare preîntâmpinării şi tratării lor ajuntandu-va sa puteti parcurge cat mai usor intregul tratament. Experienţa neplăcută a celor care urmează un tratament oncologic, de cele mai multe ori, rămâne teama de necunoscut – anterioară începerii tratamentului.

De ce chimioterapie?

Chimioterapia alături de chirurgie, radioterapie, imunoterapie sau hormonoterapie reprezintă şansa dumneavoastră la vindecare!

Scopul administrării chimioterapiei poate fi acela de vindecare completa – rol curativ – atunci când boala este în forma medie și incipientă. În stadiile foarte avansate de boală, cu multiple metastaze, la distanţă, chimioterapia capătă un rol de control al bolii, de creştere a supravieţuirii şi a calităţii vieţii – rol paliativ – în care vindecarea şi controlul bolii nu mai pot fi realizate însă aduce un plus din punct de vedere stării generale a pacientului. Nu uitati insa ca există forme de cancer în care boala poate fi vindecată chiar şi în stadiul metastatic mai ales in aceste vremuri in care alaturi de chimioterapie s-au asezat atatea molecule noi cu mecanisme de actiune inovatoare.

Lance Edward Armstrong – ciclist de performanţă – a câştigat de şapte ori consecutiv turul Franţei, începând cu anul 1999. În anul 1996, a fost diagnosticat cu cancer testicular cu determinări secundare – metastaze la nivel cerebral, pulmonar şi abdominal, pentru care a efectuat multiplee intervenţii chirurgicale şi cure chimioterapice. Surprinzător, pentru a sta în fruntea Turului Franţei, organismul său a fost supus şi unei scheme extrem de elaborate de dopaj pe care a suportat-o cu succes.

Bine de stiut!

Chimioterapia vă poate afecta fertilitatea! Discutaţi cu medicul dumneavoastră şi cu partenerul de viaţă acest subiect înainte de începerea tratamentului!

Chimioterapia afectează fătul ! În perioada tratamentului, folosiţi o metodă contraceptivă eficientă!

  •  
  •  
  •  
  •  

What is your reaction?

Excited
1
Happy
0
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *