COMUNICAREGENERALITATI

Relaţia medic – pacient

Close up hand of young asia woman or nurse home care holding senior grandmother give support empathy to elderly lady or older people in assisted living homecare mental health relief concept.

Sunteţi o echipă! Luptaţi împreună! Veţi învinge!

Probabil oncologia este specialitatea în care relația medic-pacient este cea mai importantă. Cancerul este o boală pentru a cărei vindecare este necesară o mare echipă – o familie formată din: dumneavoastră ca pacient, medicul oncolog, medicul de îngrijiri paliative, medicul de familie şi medici de diverse specialităţi (chirurg, cardiolog, pneumolog, ginecolog, gastroenterolog, alergolog ș.a.m.d.), asistente medicale, psihologi şi nu în ultimul rând familia şi prietenii dumneavoastră. Toată această echipă conlucrează pentru că dumneavoastră să ieşiţi învingător în faţă bolii.

Cine conduce echipa?

Medicul oncolog este cel care conduce această echipă însă sunt momente pe parcursul tratamentului când suveranitatea poate aparţine medicului chirurg, radioterapeut sau de altă specialitate în funcţie de problema ce necesită rezolvare.

Sfaturi pentru o comunicare eficientă!

Dumneavoastră că pacient trebuie să fiţi un membru cât mai activ al echipei – împărtăşiţi medicilor tot ceea ce simţit fizic sau psihic în această perioadă şi ei vă vor ajuta.

La fiecare consultaţie prezentaţi medicului în mod clar şi concis amănunte legate de evoluţia clinică a bolii şi de eventualele reacţii la tratament.  Medicul dumneavoastră va fi extrem de bucuros să primească toate informaţiile dorite într-un mod atât de bine structurat şi va aprecia în mod deosebit sprijinul dumneavoastră. Pe parcursul consultatiei sau imediat după notaţi răspunsurile medicului la întrebările dumneavoastră şi alte informaţii importante.

Nu plecaţi acasă cu întrebări din teama de a irosi timpul medicului şi de a nu deranja – uneori mici amănunte pot aduce modificări în atitudinea terapeutică şi în managementul bolii iar medicul este întotdeauna bucuros să vă aducă lămuriri în ceea ce priveşte stare dumneavoastră de sănătate! Menținonați orice amănunt ce ţine de starea dumneavoastră de sănătate oricât de neînsemnat îl consideraţi.

Uneori pe parcursul consultatiei întrebările medicului dvs pot fi centrate mai mult pe boala dumneavoastră şi simptomatologie – discuţia devenind foarte tehnică. Nu consideraţi aceasta ca fiind o lipsă de afecţiune, înţelegere şi prietenie din partea medicului . Reprezintă faptul că medicul îşi concentrează toată atenţia şi priceperea spre rezolvarea problemei pentru îmbunătăţirea vieţii dumneavoastră şi un management cât mai bun al bolii.

Dacă pe parcursul discuţiei cu medicul dumneavoastră veţi avea dificultăţi în a înţelege anumite informaţii întrebaţi şi cereţi explicaţii suplimentare! Întotdeauna medicii au disponibilitatea de a comunica cu pacienţii şi a da toate detaliile legate de boală şi tratament cu prietenie şi empatie în termini cât mai simpli – uşor de înţeles de către pacienţi.

Diagnosticul va încearca să emane din dumneavoastră anxietate, pesimism, disperare ceea ce poate afecta relaţia cu medicii curanţi. Ascultaţi-i şi simţiţi că sunt aproape de dumneavoastră – că fac tot ce pot pentru că împreună să învingeţi! Întotdeauna personalul medical vă va înconjura cu empatie, compasiune şi respect deosebit. Aveţi încredere în medicul dumneavoastră și în relația pe care o aveți – el cunoaşte cel mai bine dificultatea momentului în care va aflaţi – suferinţă dată de diagnostic, efecte adverse la tratament – ş.a.m.d. – şi face tot posibilul pentru a vă asigura o viaţă cât mai apropiată de cea pe care o aveaţi înainte de începerea tratamentului. Împreună preluaţi controlul bolii şi învingeţi!

Nimeni nu este perfect – nici chiar medicul tău!

Tu vezi un medic! Medicul tău vede zeci de pacienţi în fiecare zi!

  •  
  •  
  •  
  •  

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in:COMUNICARE