De foarte multe ori la consultații, pacienții mei se plâng ca odată cu diagnosticul de cancer, pe lângă toate greutățile, și-au făcut loc și tulburările de somn. Așa m-am gândit cum aș putea fi de folos celor care se luptă si cu aceasta problemă
Perturbările de somn pe care le relatează cei mai mulți pacienți țin de – tulburări de adormire și de trezirea frecvent în timpul nopţii sau dimineaţa foarte devreme .
Tulburările de somn apar la o treime – până la o jumătate din pacienţii diagnosticaţi cu cancer. Lipsa de odihnă are un impact negativ în starea dumneavoastră de spirit crescând riscul de stări anxioase şi depresie. Tulburările de somn pot apărea o dată cu diagnosticul de cancer şi pot fi legate de boala în sine, dureri, tratament, evoluţia bolii, persoane dragi, viaţă socială şamd.
Luaţi atitudine! Nu lăsaţi această problemă să intre în rutina fiecărei zile! Ignorată poate continua luni şi chiar ani de la închierea tratamentului.
Urmaţi recomandarile de mai jos pentru a avea un somn sănătos! Veţi avea astfel energia necesară în lupta cu boala, veți putea duce la bun sfârşit tratamentul experimentând cât mai puţine efecte adverse – veți putea învinge cancerul! Calitatea somnului este esenţială pentru vindecare şi funcţionarea la cote ridicate a sistemului imun favorizând o stare de sănătate fizică şi psihică.
Recomandările mele:
1. Respectaţi un orar de somn! Încercaţi să vă culcaţi şi să vă treziţi în fiecare zi la aceleaşi ore – chiar şi în wkenduri!
2. Cina – Evitaţi consumul de alimente grele înainte de culcare – cum ar fi alimentele bogate în grăsimi și condimentate! Vă recomandăm carbohidraţii ce au rol în stimularea somnului – exemplu – cereale neîndulcite, bananele, mazărea, lintea, supe sau ciorbe calde, migdalele sau stafidele
3. Faceţi mişcare în prima parte a fiecărei zile – exerciţii fizice, plimbări cu bicicleta, grădinărit, activităţi zilnice uşoare. Efectuarea lor în a două parte a zilei vă va da o stare de agitaţie şi veţi adormi mai greu. Seara vă recomandăm activităţi relaxante – plimbări scurte în aer liber, yoga, stretching
4. Evitaţi să aţipiţi în timpul zilei!
5. Nu consumaţi alcool cu 3-4 ore înainte de culcare. După consumul de alcool deşi adormirea poate fi mai rapidă – somnul va fi agitat cu treziri repetate şi neodihnitor.
6. Nu fumaţi!
7. Nu beţi cafea după ora prânzului!
8. Nu consumaţi lichide excesiv înainte de culcare.
9. Nu încercaţi să adormiţi imediat după masă. Faceţi o altă activitate – spălaţi vasele, faceţi o plimbare scurtă în aer liber, staţi la o discurtie cu cineva drag, citiţi.
10. Atmosfera. Încaparea în care dormim trebuie să fie aerisită în fiecare seară, întunecată şi liniştită. Temperatura optimă de somn este în jurul a 18grd C. În mod ideal nu trebuie să se afle în această încăpere aparate de radio, TV sau calculatoare. Ferestrele este benefic să fie acoperite cu draperii. La întuneric organismul nostru secretă un hormon – melatonina ce ne ajută să avem un somn liniştit, odihnitor.
11. Citiţi înainte de culcare dintr-o carte la o lumina caldă sau ascultaţi pe întuneric câteva melodii relaxante! Evitaţi prezenţa de – ecrane TV sau de calculator, becuri cu lumina rece, tablete, smartphonuri în dormitor.
12. Gândiţi pozitiv! Încercaţi să evitaţi gândurile negative, temerile, întrebările seara la culcare. De fiecare dată când vă surprindeţi având astfel de gânduri încercaţi să vizualizaţi locuri frumoase, liniştite, să vă amintiţi ceva plăcut din trecut.
13. Dacă vă treziţi în timpul nopţii nu vă ridicaţi din pat, staţi relaxat cu lumina stinsă şi gândiţi-vă la lucruri pozitive. Dacă după 15-20 minute nu adormiţi atunci citiţi la o lampa cu lumina caldă. Sugerăm să nu aprindeti televizorul, să nu citiţi de pe tabletă sau smartphone .
14. Nu luaţi somnifere fără avizul medicului!
Dacă respectând sfaturile recomandarile de mai sus nu simţiţi nicio ameliorare după 1-2 săptămâni şi vă simţiţi neodihnit, agitat, acuzaţi migrene dimineaţa la trezire discutați cu medicul dumneavoastră oncolog și adresaţi-vă urgent medicului neurolog sau psihiatru!