ACTIVITATEA FIZICAGENERALITATIONCOLOGIE

Sportul și cancerul

EVITAŢI SEDENTARISUMUL!  Până nu de mult, sfaturile specialiştilor erau acelea de a limita cât mai mult activitatea bolnavilor de cancer. În ultimii ani, studiile au evidenţiat beneficiile activităţilor fizice atât pe durata desfăşurării tratamentului din boală neoplazică, cât şi în perioada de recuperare – după încheierea acestuia.

Dacă suferiți de cancer e bine să știți  – Sportul scade riscul de depresie şi anxietate  în acest moment al vieţii dumneavoastră!  În plus, caracteristice perioadei prin care treceţi sunt stările de slăbiciune şi oboseală. Mişcarea este cea care le poate combate – odată cu menţinerea unui program de exerciţii fizice!  Să nu uităm că mişcarea scade şi riscul de dezvoltare a bolilor cardio-vasculare, diabet şi osteoporoză şi,  cel mai important, scade şi riscul de recidivă a bolii neoplazice.  Încă din anii 1800, a fost demonstrată asocierea dintre cancer şi formarea de trombi (cheaguri) – dacă suferiţi de cancer sunteţi de două ori mai predispus la evenimente trombotice.   Antrenamentele – chiar şi cele mai uşoare – cresc fluxul de sânge la nivelul membrelor şi scad riscul de  tromboză  venoasă (formării de cheaguri).

PĂSTRAŢI-VĂ TONUSUL!    Odată cu înaintarea în vârstă apare o degradare a ţesutului muscular, indiferent de starea de sănătate – antrenamentele zilnice vor încetini  această degradare şi vă vor ajuta să vă păstraţi tonusul muscular. Exerciţiile cu gantere şi bare  vă pot ajuta în acest sens, dar şi aparatele de gimnastică construite în acest scop. Faceţi  câte 30 de minute mişcare în fiecare zi şi vă veţi  simţi mult mai bine! Veţi fi mai puternici în lupta pe care o avem de câştigat cu cancerul! Vă va creşte încrederea pe care o aveţi în propria persoană  şi vă veţi creşte calitatea vieţii. Este recomandat să strângeţi  150 minute de antrenament în 7 zile şi vă veţi  bucura din plin de toate efectele pozitive ale sportului.  Dacă chimioterapia, imunoterapia, hormonoterapia, chirurgia şi radioterapia au şi efecte mai puţin dorite, sportul nu aduce decât plusuri în viaţa dumneavoastră  atât pe perioada tratamentului, cât şi după aceasta. Nu uitaţi însă să respecţi câteva sfaturi extrem  de importante.

ÎNCEPEŢI GRADUAT! Dacă până acum nu aţi  fost o persoană sportivă şi nu aveţi  niciun fel de antrenament, începeţi  cu mişcări cât mai simple şi uşoare şi treptat puteţi  modifica antrenamentul pe măsura creşterii rezistenţei. Începeţi cu plimbări în parc, crescând distanţa treptat şi asocindu-le cu exerciţii uşoare de aerobic.  De asemenea, sugestia mea este să variaţi programul de antrenament pentru a nu interveni rutina!

ÎMPREUNĂ CU CEI DRAGI! Invitaţi şi alţi pacienţi să vi se alăture, membri ai familiei sau  prieteni apropiaţi şi cu siguranţă vă veţi simţi minunat să petreceţi 30 de minute împreună! Sportul scade riscul de cancer cu minim 20% la persoanele sănătoase, aşa că şi ei vor avea un mare beneficiu. Încurajaţi-i să facă asta zilnic. Mergeţi împreună la o plimbare uşoară cu bicicleta sau la o plimbare în parc!

Pacienţii aflaţi în tratament oncologic trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte pentru a face sport in siguranță! În curând vi le voi prezenta dar cel mai important este:

Discutaţi cu cu medicul dumneavoastră oncolog înainte de începerea oricărui program de antrenament!


Surse:

  • foto: stock.adobe.com
  •  
  •  
  •  
  •  

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *