Pentru că sper că v-am convins de beneficiile activității fizice chiar și în acest moment dificil al vieții dumneavoastră revin cu câteva reguli simple astfel încât să începeți să faceți mișcare fără teamă! Pacienţii aflaţi în tratament oncologic trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte pentru a face sport in siguranță!
- Foarte important – Discutaţi cu cu medicul dumneavoastră oncolog înainte de începerea oricărui program de antrenament!
- Monitorizaţi-vă atent pulsul, tensiunea arterială, frecvenţa respiratorie (numărul de respiraţii pe minut) , temperatura. Dacă vă propuneţi să aveţi un antrenament mai intens, susţinem această idee, DAR nu uitaţi să verificaţi pulsul şi valorile tensionale înainte, în timpul şi după încheierea antrenamentului, pentru a fi sigur că nu vă expuneți niciunui risc suplimentar.
- Începeţi prin a vă antrena alături de alţi pacienţi, sub supravegherea unui medic de recuperare medicală sau a unui antrenor din motive de siguranţă. Nu uitaţi că vă aflaţi într-o perioadă a vieţii în care trebuie să acordaţi o atenţie deosebită fiecărui lucru pe care îl faceţi. Invitaţi un prieten apropiat sau pe cineva din familie să fie alături de dumneavoastră și să vă antrenaţi împreună!
- EVITAŢI pe cât posibil sălile de gimnastică publice şi bazinele de înot. În spaţiile publice există un risc crescut de a dobândi o infecţie – mai ales în perioada de 7-14 zile de la efectuarea chimioterapiei.
- Nu începeţi niciun fel de activitate dacă aveţi determinări secundare osoase înainte de o discuţie cu medicul oncolog, radioterapeut şi ortoped! Nu vă recomand începerea antrenamentelor înainte de a avea acordul acestora. Există un risc crescut de fracturi în acest caz! Studiile sugerează că pentru aceşti pacienţi înotul ar fi sportul cel mai indicat, deoarece apa susţine o parte din greutatea dumneavoastră, scăzând astfel stresul la care este supus osul.
- Dacă suferiţi de neuropatie în urma tratamentului oncologic, este recomandat să utilizaţi o bicicletă statică pentru antrenamente.
- Pacientele operate de neoplasm mamar este indicat să evite exerciţiile care solicită partea superioară a corpului. Sunt recomandate exerciţiile uşoare de mobilitate articulară.
ATENTIE! Dacă în timpul antrenamentelor manifestați una dintre stările indicate mai jos, OPRIŢI activitatea și dacă aceasta persistă, anunţaţi medicul sau prezentaţi-vă la cea mai apropiată camera de gardă:
- Greaţă şi vărsături cu debut brusc
- Senzaţie de lipsă de aer
- Durere în piept, palpitaţii
- Crampe musculare
- Dureri osoase
- Ameţeli, tulburări de vedere
Desigur există și momente în care din puncte de vedere medical activitatea fizică este contraindicată! Rețineți care sunt aceste situații și discutați cu medicul dumneavostră înainte de a reîncepe micile antrenamente:
- ANEMIA – numărul celulelor roşii din sânge este scăzut. ( Persoanele ce suferă de anemie cel mai frecvent acuză o stare de oboseală accentuată şi asociată cu creşterea pulsului şi tegumente palide )
- NEUTROPENIA – scăderea numărului de celule albe din sânge cu rol în apărarea antiinfecțioasă
- FEBRA – peste 38 grd C
- TROMBOCITOPENIA – număr scăzut de trombocite, compenente ale sângelui cu rol în coagularea sângelui – ceea ce va creşte riscul de sângerări abundente în cazul unei accidentări
- greaţă sau vărsături, diaree, scădere ponderală accentuată
Deşi există multe aspecte pe care trebuie să le aveţi în vedere odată cu începerea activităţilor fizice, nu trebuie să uităm beneficiul major pe care ni-l aduce sportul – o stare de sănătate fizică şi psihică pe perioada luptei cu cancerul şi nu numai. Sportul este un aliat extrem de puternic în lupta împotriva cancerului. Ține-l alături de ţine!