În momentul aflării diagnosticului de cancer este normal să vă simțiți extrem de confuz/ă și să vă fie greu sa faceți alegeri în ceea ce privește drumul pe care să îl urmați pentru vindecarea dvs: În cadrul cărui spital să încep tratamentul? Pe cine sa aleg ca medic oncolog? Voi beneficia de același tratament indiferent de centrul ales? Pot merge pentru un consult second opinion la un alt medic oncolog? șamd.
Este dreptul dumneavoastră ca pacient să cereţi o a doua părere din partea unui alt medic oncolog (consult second opinion) înainte de a lua decizia finală în ceea ce priveşte începerea tratamentului. Este firesc să faceți asta! Nu uitați însă că întotdeauna deciziile terapeutice pentru pacienții cu cancer se iau în cadrul Comisiei de Diagnostic și Decizie Terapeutica (Tumor Board) a centrului oncologic în care ați fost examinat/ă, comisie la care în mod normal iau parte – mai mulți medici oncologi, radioterapeuți, chirurgi și cel puțin un medic anatomo-patolog și un medic imagist. Deciziile au la bază întreg istoricul dumneavoastră medical, afecțiunile asociate și medicația pe care o urmați pentru acestea, stadiul actual al bolii, tipul histopatologic de cancer și mutațiile prezente, cât și propriile dumneavoastră opțiuni referitoare la – caderea părului, periodicitatea curelor de chimioterapie, preferințe în ceea ce privește medicația – terapie cu administrare orala vs intravenoasă etc. Vă menționez însă că de multe ori în oncologie aceste opțiuni personale pot îngrădi accesul la cel mai eficient tratament. Schimbând un agent administrat, calea de administrare sau periodicitatea administrării poate fi scăzută eficiența răspunsului la tratament şi a şanselor de vindecare.
Planul terapeutic
În urma deciziei Comisiei Oncologice medicul dumneavoastră vă va prezenta planul terapeutic care poate cuprinde:
- chimioterapie sau/şi
- terapie țintită molecular și/sau
- imunoterapie sau/şi
- hormonoterapie sau/şi
- radioterapie şi/sau
- intervenţii chirurgicale posibile
- şi medicamente administrate pentru susținerea organismului și pentru managementul eventualelor reacţii adverse la tratament – antiemetice, antialgice, acceleratori ai hematopeiezei postchimioterapie.
În cazul în care după ce primul medic oncolog la care vă veți prezenta vă aduce la cunoștință planul terapeutic dar dumneavoastră vă veți dori și un consult second opinon vă sugerez să îi comunicaţi intenţia dumneavoastră şi rugaţi să vi se elibereze o scrisoare medicală/sau Decizia de Comisie Oncologică care să descrie planul terapeutic cât și criteriile care au stat la baza respectivei decizii de tratament.
Un consult second opinion nu reprezintă o dovadă de neîncredere în medicul care v-a acordat primul consult ci o normalitate in contextul diagnosticului de boală gravă în faţa căruia vă aflaţi!
La cea de-a două consultaţie oncologică prezentaţi, din nou, toate documentele medicale legate de boală, cât şi decizia oncologica a primei echipe medicale.
Având în vedere avântul dat de pandemia Covid 19 – comunicării online în oncologie practic au dispărut barierele geografice iar dumneavoastră ca pacient oncologic puteți avea parte de consultatii online cu specialiști din întreaga lume. Puteți apela la un consult de tip second opinion oricând pe perioada tratamentului dumneavoastră!
Ca medic oncolog îmi încurajez pacienții să aibă și o a doua opinie medicală pentru că întotdeauna aceasta vine cu multe avantaje. Cel mai important aspect ar fi – creșterea încrederii pacientului în actul medical și în tratamentul care urmează să îi fie inițiat ceea ce aduce după sine o creștere a complianței la tratament și duce la o reducere semnificativă a stressului dat de aceasta boală gravă. Există desigur și situații în care variantele terapeutice propuse diferă dar și aceasta personal o trec tot la categoria de avantaje pentru ambele părți.
În tot acest drum al inițierii tratamentului oncologic este important să nu uitaţi că începerea tratamentului nu trebuie să fie foarte mult amânată – în anumite situatii celulele maligne au o capacitate de multiplicare rapidă şi boala poate avansa uneori într-o perioadă scurtă de timp.