Alimentaţia diversificată, cât mai bogată în nutrienţi proveniţi din surse cât mai variate şi mai naturale, alături de hidratare, odihnă şi activitate fizică regulată, ne asigură un stil de viaţă care ne poate ajuta să facem faţă mai uşor multor probleme de sănătate.
Ca pacienţi diagnosticaţi cu cancer, nu trebuie să treceţi pe locul doi grija pentru o nutriţie adecvată, întrucât aceasta vă poate aduce multiple avantaje cum ar fi:
• prevenirea şi depăşirea efectelor secundare atât ale bolii, cât şi ale tratamentului
• creşterea imunităţii şi facilitarea depăşirii momentelor dificile din timpul tratamentelor specifice bolii ( intervenţii chirurgicale, chimioterapie, radioterapie)
• prevenirea scăderii în greutate
• prevenirea şi tratarea tulburărilor de tranzit gastrointestinal ( diaree, constipaţie)
• un plus de energie şi o stare de bine din punct de vedere fizic şi psihic
În cazul dumneavoastră, mulţi factori vă pot modifica statusul nutritional, iar scăderea aportului caloric, greaţa, voma, unele tratamente ce determină modificarea absorbţiei principiilor nutritive sunt doar câţiva dintre aceşti factori. Pentru a înţelege mai bine importanţa unei alimentaţii sănătoase şi a accepta mai uşor eforturile pe care uneori trebuie să le depuneţi pentru atingerea acestui obiectiv, este necesară cunoaşterea macronutrienților esenţiali în alcătuirea unei diete echilibrate care să conțină proteine, glucide, lipide in proporții adaptate necesităților dvs.
Consumaţi lichide ! – Hidratarea este esenţială – mai ales în această perioadă în care organismul dumneavoastră ia contact cu extrem de multe medicamente ce trebuiesc eliminate sau ale căror reacţii adverse pot fi de tipul vărsături/diaree – care vă pot deshidrata. Pentru o bună funcționare a organismului trebuie să faceţi eforturi să menţineţi echilibrul hidric. Surse: apă, lactate, sucuri, supe, eventual băuturi hipercalorice la indicaţia medicului. Pe perioada chimioterapiei şi până la 2 săptămâni de la administrarea acesteia evitaţi lactatele şi sucurile de fructe. Recomandăm apă, ceaiuri, supe, compoturi
De multe ori pacientii se intreaba daca pot consuma bauturi alcoolice – Alcoolul – studiile au evidenţiat o legătură între alcool şi cancerul la nivelul cavităţii bucale, gât, laringe, esofag, hepatic, mamar, de colon.Mici cantităţi de alcool, consumate rar – la evenimente de familie, sarbatori nu sunt contraindicate pe perioada chimioterapiei. Este contraindicat în cazul în care prezentaţi usturimi la nivelul cavităţii bucale (mucozita post radio sau chimioterapie) sau dacă efectuaţi radioterapie la nivelul capului sau gâtului.
Alte sfaturi utile:
Este recomandat să mâncaţi cu o oră înaintea şedinţei de radioterapie, dacă indicaţia medicului radioterapeut nu este alta.
Pe perioada chimioterapiei – dacă urmaţi tratament în regim ambulator – nu uitaţi să vă aduceţi cu dumneavoastră câteva gustări. Administrarea tratamentului durează mai multe ore, timp în care este important să vă alimentaţi.
Igiena alimentară:
Pe durata tratamentului chimioterapic, sistemul dumneavoastră imun este foarte slăbit. Chimioterapicele acţionează nu doar pe celulele canceroase, ci şi asupra altor celule din organism cum ar fi celule sistemului imun. Este extrem de important, pentru a evita reacţiile adverse, ca pe durata chimioterapiei şi până la 14 zile de la încheierea acesteia (timp în care sistemul dumneavoastră imun se reface) să aveţi un regim alimentar strict şi să respectaţi anumite reguli de igienă alimentară.
– Spălaţi mâinile cu apă şi săpun înainte de masă şi de prepararea mesei
– Consumaţi doar alimente preparate termic (inclusiv fructe şi legumele)
– Evitaţi contactul alimentelor preparate cu alimente crude – carne crudă, ouă, lactate
– Este de preferat să nu consumaţi în această perioadă sucuri de fructe (recomandăm compoturi), miere, lapte, must
– Păstraţi alimentele la congelator – astfel veţi minimiza dezvoltarea eventualelor bacterii
– Evitaţi mesele în oraş şi mai ales – salate, sushi, crudităţi, carne nepreparată termic suficient, “în sânge”
– Evitaţi să mâncaţi în spaţii foarte aglomerate
– Nu gustaţi niciodată alimente ce par alterate
– Beţi ceai sau apă plată – evitaţi apa de “la robinet”
– Chiar dacă nu vă este foame, încercaţi să mâncaţi 3 mese principale şi 3 gustări între acestea
– Dacă vă confruntaţi cu lipsa poftei de mâncare, cereţi ajutorul medicului – vă poate recomanda diverse suplimente pentru creşterea apetitului sau chiar băuturi hipercalorice pentru asigurarea suportului nutritiv
– NU LUAŢI suplimente alimentare fără acordul medicului
Pe perioada tratamentului, atât datorită bolii, cât şi medicaţiei administrate este posibil să vă confruntaţi cu diverse simptome cu răsunet gastrointestinal – inapetenţă, modificări ale gustului, ale mirosului, dificultăţi la înghiţire, inapetenţă, greaţă, vărsături, diaree. Chiar dacă, iniţial, par minime şi uşor de suportat, este important ca medicul să le cunoască și să ia atitudine. Toate acestea, netratate, pot duce la o scădere ponderală şi un dezechilibru nutritional.
Nu uitati sa ii implicati si pe cei din jurul dumneavoastra. Iata cum v-ar putea ajuta:
• Vizităndu-vă la ora mesei
• Dându-vă idei pentru alternarea meniurilor
• Alcătuind împreună o listă cu alimentele preferate de dumneavoastră
• Împărtăşindu-vă reţete noi
• Discutând împreună beneficiile unei alimentaţii adecvate bolii
• Observând şi comunicând personalului medical aparţia simptomelor ce vă împiedică să aveţi o nutriţie echilibrată