Întrebarea cu care sunt sigură că nu doar eu, ci toți colegii mei oncologi se confruntă la cabinet de cel puțin câteva ori zi de zi este:
Eu am voie sa fac vaccinul anti-Covid19?
Actualmente pacienții bolnavi de cancer sunt cu mult mai dornici sa afle un răspuns la această întrebare față de ”Ce efecte adverse pot avea de la chimioterapie?” sau ”O să îmi cadă părul?”.
Evident – răspunsul simplu si hotărât ”DA!” este insuficient. Din ce am observat frica pacientului este dată de „să nu-mi facă rău!” – cumva pacientul oncologic se asteaptă să aibe mult mai multe reacții adverse post-vaccinare în comparație cu persoanele sănătoase sau se teme ca nu cumva din cauza vaccinului boala sa oncologică să progreseze. Dragii mei, lucrurile nu stau deloc așa! Vaccinarea anti-covid19 este sigură – la fel de sigura prezum este la oricine altcineva! Vaccinarea anti Covid 19 este eficienta! Este de menționat ca există situații în care medicul poate decide o temporizarea a vaccinării in functie de momentul administrării terapiei astfel încât organismul dumneavoastra sa functioneze in cei mai buni parametrii la momentul vaccinarii!
Ascultând un scurt webminar având ca temă COVID 19 și Cancerul organizat de Societatea Europeana de Oncologie Medicala am decis să redau către dumneavoastră răspunsul unora dintre liderii actuali de opinie în oncologie.
Vaccinul este sigur la pacientul oncologic dar sunt discuții despre cât de eficient va fi. Nu va face niciun rău – va putea aduce însă un benefiuciu major.
Prof. Thomas Powles – Director, Barts Cancer Centre UK, Lead for Solid Tumour Research
Pacienții oncologici nu au fost incluși în studiile de înregistrare ale acestor vaccinuri dar putem extrapola date din literatura de specialitate – astfel persoanele care nu sunt la acest moment sub tratament oncologic cu siguranță vor dezvolta imunitate. Nu știm însă cu certitudine dacă cei care sunt actualmente sub tratament cu chimioterapie sau imunoterapie vor prezenta aceeași eficiență.
Assoc. Prof. Ravindran Kanesvaran–Senior Consultant and Deputy Head of the Division of Medical Oncology of the National Cancer Centre Singapore and Medical Director of NCCS@ SKH Oncology
Pentru mine, orice pacient oncologic – fie că se află sub tratament cu chimioterapie, imunoterapie sau terapie țintită molecular ar trebui să fie vaccinat!
Prof. Solange Peters, MD, PhD – Prof. Solange Peters, Center Hospitalier Universitaire Vaudois, Lausanne, Elveția.
Tot pentru a încuraja pacienții cu cancer – aflați în curs de tratament sau monitorizare oncologică amintesc și una dintre recomandările făcute de Societatea Europeană de Oncologie referitoare la vaccinarea anti Covid19:
- Vaccinurile înregistrate la acest moment (Pfizer/BioNtech si Moderna) sunt vaccinuri care nu conțin coronavirus, deci pot fi efectuate în siguranță la pacienții oncologici
Personal voi recomanda tuturor pacienților mei să se vaccineze cât mai curând! Este de menționat că sunt și situații speciale în care voi decide o amânare a vaccinării anti Covid 19 – oncologia rămâne o specialitate în care fiecare caz este unic și fiecare decizie este personalizată în funcție de caracteristicile pacientului, ale bolii și ale tratamentului administrat – așa cum am amintit și mai sus!
Urmăriți și răspunsul Dnei Conf. Dr. Lucia Stănculeanu – Președintele Consiliului Director al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România
În concluzie…
Discutați cu medicul dumneavoastră!
Vaccinați-vă!
Vaccinarea salvează vieți!
Referințe:
https://www.esmo.org/covid-19-and-cancer/covid-19-vaccination
https://www.esmo.org/covid-19-and-cancer?hit=OncologyPRO