GENERALITATIONCOLOGIE

ÎNVINGE ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA DURERII

Ce este durerea?

Durerea este experienţa senzorială şi emoţională neplăcută, determinată sau relaţionată cu leziuni tisulare reale ori potenţiale, sau descrisă în termeni ce se referă la astfel de leziuni (definiţia durerii conform IASP (Internaţional Association for the Study of Pain).

Durerea este cel mai frecvent şi de temut simptom atât pentru bolnavii de cancer cât şi pentru cei apropiaţi acestora având un impact major în afectarea calităţii vieţii. Pe perioada evoluţiei bolii dumneavoastră este posibil să vă confruntați cu dureri cu localizări şi de intensităţi diferite – date de tratament (chirurgie, radioterapie) sau de boala în sine. Aproximativ 80% din aceste dureri pot fi combătute cu analgezice uşoare – uzuale. Încă de la început trebuie să fiți sigur ca tratamentul durerii reprezintă o prioritate în managementul cancerului pentru fiecare medic.

Cum caracterizăm durerea?

Pentru un management cât mai bun al bolii şi pentru a vă creşte calitatea vieţii discutaţi cu medicul dumneavoastră toate detaliile legate de durere la fiecare consult.

Dacă aveți dureri medicul dumneavoastră oncolog va dori să afle :

  • momentul în care au debutat

  • localizarea

  • intensitatea

  • iradierea

  • factorii ce o calmează sau o accentuează,

  • temporalitatea (continuă/ intermitentă).

Cheia succesului în terapia durerii este evaluarea cât mai atentă a acesteia şi a tratării cauzei în cel mai scurt timp. Fiţi alături de medicul dumnevoastră şi ajutaţi-l cu toate aceste detalii pentru că el să vă poată ajuta să învingeţi împreună în faţă durerii şi a bolii! Controlul inadecvat al durerii poate duce la, poate exacerba sau poate agrava inapetenţa, oboseala, greaţa, anxietatea şi depresia.

Care pot fi cauzele durerii?

• o altă afecţiune decât cancerul (spre exemplu – dureri toracice – pneumonie, dureri abdominale – apendicită, perforaţii intestinale, ocluzii, ulcer, durere osoasă – fractură ș.a.m.d),

• o complicaţie oncologică prin evoluţie locală sau la distanţă (afectare osoasă prin determinări secundare, compresii de filete nervoase, obstrucţii de organ ş.a.m.d.)

• tratamentul bolii (status postchirurgical, chimioterapie, radioterapie).

Medicul vă poate indică o serie de analize de laborator şi imagistice pentru evidenţierea exactă a cauzei durerii şi inițierea tratamentului corespunzător în cel mai scurt timp.

Cum se administrează tratamentul pentru durere?

Schema administrării de medicamente ce combat durerile poate cuprinde antialgice cu administrare la ore fixe şi acțiune prelungită și antialgice cu administrare în momente de intensificare înaltă a dureriilor – în criză. În funcţie de severitatea durerii medicul are trei trepte de tratament – ţinta lui fiind ameliorarea cât mai rapidă a durerii şi prevenirea reapariţiei ei. Combaterea durerilor duce la o creştere majoră a calităţii vieţii oferindu-vă un confort şi funcţionalitate zilnică.

Aproximativ 30% din pacienţii cu cancer nemetastazat prezintă dureri cu diferite intensităţi şi localizări. În cazul celor cu cancer avansat până la 90% acuză dureri. Durerea este un simptom pe care medicul nu îl poate cuantifica – fiind o experienţă personală fără răsunet obiectiv.

Pentru evaluarea intensităţii durerii medicii folosesc o scară de intensitate în care veţi fi rugat să daţi o notă durerii dumneavoastră unde 0 înseamnă nicio durere iar 10 – cea mai mare durere posibilă. În funcţie de nota pe care o veți da medicul oncolog se va ghida în alegerea tratamentului adecvat.

Discutaţi despre durere la fiecare vizită la medic – chiar dacă le consideraţi “suportabile”. Cu un tratament adecvat veţi evita agravarea lor şi impactul negativ psihologic pe care îl au în general durerile atroce.

Nu suferiţi în tăcere – medicul dumneavoastră are soluţii pentru a vă ajuta să aveţi o viaţă cât mai aproape de normal – întotdeauna mai există soluţii.

  •  
  •  
  •  
  •  

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in:GENERALITATI